Wszystkie produkty
Dni legendarnego, wiecznie pustego i lekko zabrudzonego ekspresu do kawy z filtrem w pokojach wypoczynkowych i kuchniach herbacianych wydają się być już dawno policzone. Profesjonalne ekspresy do kawy coraz częściej podbijają biura. Nie ma się czemu dziwić – oferują aromatyczną przyjemność picia kawy już po naciśnięciu jednego przycisku, bez konieczności mozolnego przygotowywania napoju za pomocą miarki i klasycznej torebki filtracyjnej. Podczas gdy w przeszłości miałeś do wyboru tylko kawę czarną, z mlekiem i/lub cukrem, dziś możesz przygotować dowolny specjał kawowy.
Ekspresy do kawy najnowszej generacji nie tylko oferują wszechstronną przyjemność użytkowania i są łatwe w obsłudze. Wykonują również w pełni automatycznie procesy mielenia, filtrowania i parzenia. Dodatkowo w odpowiednim momencie przypominają użytkownikowi o konieczności wyczyszczenia urządzenia, uzupełnienia ziaren czy wymiany filtra. Albo - w zależności od modelu - same zajmują się procesem czyszczenia i odkamieniania.
W wielu ekspresach można również przygotować kawę indywidualnie dla różnych osób pracujących w biurze. Dobry, nowoczesny ekspres zapamiętuje szczególne preferencje wszystkich pracowników. Delektowanie się kawą jeszcze nigdy nie było tak proste!
Pobudka dla koneserów
Picie kawy rozpowszechniło się w Europie dopiero w XIX wieku. Dziś jest to jeden z najpopularniejszych napojów – statystycznie przeciętny Europejczyk wypija rocznie więcej kawy niż wody czy piwa. Absolutnym światowym liderem w tym temacie jest Finlandia - z wynikiem 12 kg/rok spożycie kawy jest tam niemal dwukrotnie wyższe niż w Niemczech (z wynikiem 6,4 kg), czyli kraju będącym światowym mistrzem dekofeinizacji.
Dane dotyczące spożycia kawy nie są zaskakujące: udowodniono, że kofeina daje nam kreatywnego „kopa” i zwiększa naszą zdolność koncentracji, a także "hormon dobrego samopoczucia" - serotoninę we krwi. Zapewne dlatego większość firm dba o to, by poziom kofeiny wśród pracowników utrzymywał się codziennie na wysokim poziomie: według badań kawa w biurach smakuje szczególnie dobrze między 8.00 a 10.00 rano. Drugi dzienny szczyt - między 15.00 a 17.00 - jest prawdopodobnie spowodowany chęcią jak najproduktywniejszego zakończenia pracującego dnia. Niektórzy z pewnością poczęstują się też kawałkiem ciasta, by z pomocą cukru i kofeiny pokonać popołudniowy zastój.
|
Ekspresy do kawy z filtrem |
Ekspresy kapsułkowe |
Ekspresy z saszetkami |
Ekspresy automatyczne |
Ekspresy do espresso/portafiltry |
Cena zakupu |
niska | średnia | średnia | wysoka | średnia |
Koszt za filiżankę | najniższy | wysoki | niski | niski | niski |
Ilości spożywanej kawy |
duże | małe |
małe |
duże |
duże |
Warianty kawy |
Kawa filtrowana |
kawa, latte, espresso |
kawa, latte, herbata, kakao |
Kawa, Caffè Crema, Latte, Espresso |
Espresso, latte |
Zalety | możliwość przygotowania wielu filiżanek w tym samym czasie |
bardzo szybkie i czyste przygotowanie; duża różnorodność typów |
wygodna, prosta i szybka przyjemność picia kawy; duża różnorodność typów |
duża łatwość obsługi; wiele możliwości ustawień; duża różnorodność typów |
espresso z najlepszym możliwym aromatem; spieniacz mleka zapewnia różnorodność (cappuchino, latte) |
Wady | niewiele opcji ustawień, kilkuminutowy czas oczekiwania |
typ kapsuły musi być dopasowany do maszyny; stosunkowo wysokie koszty eksploatacji; duży wpływ na środowisko z powodu aluminium |
saszetki muszą być kompatybilne z typem maszyny; stosunkowo wysokie koszty uzupełnień |
średnie do wysokich wymagania dotyczące czyszczenia; wysoka cena zakupu |
więcej wysiłku przy przygotowaniu; średnie wymagania dotyczące czyszczenia |
Automatyczne ekspresy do kawy - popularny wybór dla domu i biura
Jak sama nazwa wskazuje, w pełni automatyczne ekspresy do kawy robią wszystko - mielą ziarna z pojemnika do przechowywania i zaparzają napój w pożądanym rodzaju, a także w dokładnie określonej ilości. To wszystko za pomocą jednego przycisku! Automatyczne ekspresy są idealne do biur lub dla większych rodzin.
Caffè Crema, Latte Macchiato czy Espresso: tutaj każdy koneser może w kilka sekund otrzymać swój ulubiony napój kawowy. A automatyczny system spieniania nie pozostawia nic do życzenia, nawet dla prawdziwych miłośników mlecznej pianki.
Ekspresy kapsułkowe - idealne do niskiego zużycia kawy
W ekspresach z systemem kapsułkowym nie trzeba już samodzielnie uzupełniać kawy w proszku, lecz jest ona dostępna wstępnie porcjowana w chroniących aromat aluminiowych kapsułkach. W tym wypadku gorąca woda jest tłoczona pod wysokim ciśnieniem przez kapsułki z kawą, które są perforowane dopiero na krótko przed procesem parzenia. Dzięki temu proszek zachowuje swoją pierwotną świeżość i nie traci nic ze swojego aromatu.
Popularność ekspresów na kapsułki rośnie, ponieważ dla okazjonalnych miłośników espresso, caffè crema lub latte, którzy chcą lub muszą szybko zabrać się do pracy, nie ma lepszego wynalazku. Zgodnie z mottem "Włóż kapsułkę - ściśnij - ciesz się" nic nie stoi na przeszkodzie, aby szybko cieszyć się espresso. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów kawy w jedno- lub dwuosobowych biurach.
Ekspresy z saszetkami - małe porcje w torebce
Nie mniej popularne w domach i biurach jest delektowanie się kawą z ekspresów na kapsułki. Strączki kawy (podobne do torebki z filtrem do herbaty) zawierają proszek kawowy, który wystarcza do przygotowania jednej filiżanki. Kawa w saszetkach jest zaparzana za pomocą specjalnie do tego przeznaczonych urządzeń. Podobnie jak w przypadku ekspresów z kapsułkami, można przygotowywać w nich jedną lub dwie filiżanki.
Pomimo dość przystępnej ceny zakupu, system ten jest mniej odpowiedni dla osób często pijących kawę ze względu na wyższe koszty. Ten typ ekspresu polecamy osobom pijącym kawę okazjonalnie i w pojedynczych porcjach.
Młynki do kawy lub portafiltry
Espresso jak u Włocha na rogu? W przypadku ekspresu z portafiltrem nie jest to żadna sztuczka. Jednak aby w pełni cieszyć się "autentyczną" przyjemnością, od miłośnika aromatycznej kawy wymaga się nieco więcej pracy manualnej: w przypadku tego urządzenia metalowe sitko należy wypełnić grubo zmieloną kawą i wkręcić pod wylewkę wody półautomatycznego ekspresu.
Najpierw trzeba zmielić całe ziarna, odcisnąć fusy z kawy i wyrzucić je po zaparzeniu. Jeśli jednak ta procedura nie jest dla Ciebie zbyt czasochłonna, to zostaniesz nagrodzony nieporównywalną przyjemnością i "prawdziwym" aromatem espresso.
Arabica
Kawa Arabica, popularna ze względu na swój dobry smak, stanowi około 60 procent światowej produkcji i pochodzi na przykład z Kostaryki. Zawartość kofeiny jest tylko o połowę mniejsza niż w ziarnie Robusty. Charakterystyczne dla ziaren arabiki jest ich faliste cięcie.
Robusta
Z udziałem około 36 procent w światowej produkcji, kawa Robusta jest drugą najpopularniejszą jej odmianą. Charakteryzuje się prostym pokrojem.
Stenophylla
Z tej odmiany, uprawianej w Afryce Zachodniej, powstaje znana "Highland Coffee". Całe ziarna szczególnie drobnolistnej rośliny są okrągłe i duże, a owoce w miarę dojrzewania zmieniają kolor na czarny.
Maragogia
Jest to mutacja pochodząca z ziaren arabiki lub z krzyżówki ziaren arabiki i liberiki. Odmiana ta uprawiana jest głównie w Meksyku i Nikaragui. Ziarna Maragogii są o jedną trzecią większe niż inne ziarna kawy i mają niższą zawartość kofeiny niż np. arabika.
Kopi Luwak
Ta indonezyjska odmiana kawy jest jedną z najrzadszych i najdroższych na świecie. Powstaje w dość szczególny sposób: pełzające koty zjadają wiśnie kawowe i wydalają całe ziarna, których cechy smakowe zmieniły się w wyniku fermentacji w jelitach zwierząt.